NIHTILÄN TILA

ELÄINLÄÄKINTÄ ENVET TMI


Tällä tilalla on viljelty maata vuodesta 1539. Nihtilän tilana se on tunnettu 1885 lähtien. Olen tämän tilan 7. maanviljelijäsukupolvi ja ensimmäinen naisviljelijä. Viljelijäksi ryhdyin 2021 ostettuani tilan isältäni Pertulta.

Kasvinviljely

Tuotan tilalla tällä hetkellä mm. mallasohraa, leipävehnää, rehuhernettä ja rehunurmia. Viljelykierto on monipuolinen ja maan kasvukuntoon kiinnitän runsaasti huomiota. Lampaiden tultua tilalle on nurmia pystytty merkittävästi lisäämään kiertoon ja nurmista saadaan näin tuloakin. Lisäksi tilaltani löytyy talousmetsää, monimuotoisuuspeltoja, suojavyöhykkeitä ja vapaaehtoisesti suojeltu luonnonsuojelualue. Kasvinviljelypuoli pyörii setäni ja serkkuni kanssa yhteistyössä, meillä on yhteiset koneet ja kuivurit, joilla viljelemme kolmea tilaa Kärkölässä.

Lammastalous

Panostan laadukkaaseen karitsanlihatuotantoon kolmiroturisteytyksillä. Kasvatan myös puhdasrotuista norjalaista lammasrotua rygjaa jalostuseläimiksi. Jalostusvalinnoissa suosin kestävää, keskikokoista/suurehkoa, hyvämaitoista uuhta, joka on hyvä rehunkäyttäjä ja jolla on hyvät emo-ominaisuudet. Katraan yleisilmeen yhtenäisyyteen kiinnitän huomiota, jotta ruokinta ja ryhmittely olisi mahdollisimman yksinkertaista.

Karitsat laiduntavat apilarehunurmia, eivätkä kesän aikana palaa lainkaan jo kerran syötetyille lohkoille. Karitsoinnit pyrin ajoittamaan siten, että vieroitan karitsat ennen laidunkauden alkua, joten loispaine laiduntaessa on minimaalinen. Laitumelle en tarjoa väkirehuruokintaa, vaan monipuoliset nurmiseokset, puhtaat laitumet ja risteytyselinvoima takaavat hyvän kasvun. Uuhet ja siitospässit hoitavat luonnonhoitonurmia ja suojavyöhykkeitä sekä tekevät pienessä määrin maisemanhoitoa.

Katraani kuuluu tuotosseurantaan ja teen erittäin paljon suunnitelmallista ennaltaehkäisevää työtä lampaiden hyvän terveyden eteen. Tilani on myös Helsingin yliopiston tuotantoeläinsairaalan yhteistyötila eli eläinlääketieteen opiskelijat käyvät täällä tutustumassa lampaisiin ja lammaseläinlääkintään.

Eläinlääkintä Envet tmi

Työskentelen tilanhoidon ohessa monipuolisesti lammaseläinlääkärinä. Kirjoitan Suomen Lammasyhdistyksen Lammas- ja vuohilehteen ja luennoin lampaista pyynnöstä esim. tuottajille. Lisäksi toimin Suomen suurimman lammasteurastamon tarkastuseläinlääkärin sijaisena ja teen Helsingin yliopistolla väitöskirjaa lampaiden puhtauden vaikutuksesta lihan laatuun ja turvallisuuteen.

Lammastutkimus

Opiskeluaikana jo tiesin, että haluan suuntautua lampaisiin. Suomessa ei ole erikoistumiskoulutusta pienmärehtijöihin, joten väitöskirjatutkimus oli selkeä valinta syventää omaa lammasosaamista, tuottaa kotimaista tutkittua tietoa lampaista ja näin toivottavasti hyödyttää koko lammassektoria Suomessa. Tutkimukseni on osa laajempaa Makera-rahoitteista SheepWell-hanketta, jossa työskentelen osa-aikaisesti 2025-2027. Artikkelini tulevat käsittelemään lampaiden puhtauden vaikutusta lihan laatuun ja turvallisuuteen. Kunnianhimoinen hankkeemme ottaa huomioon myös lampaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vaikutuksen lopputuotteeseen ja pyrimme tuottamaan käyttökelpoisia "mittareita", joilla lampaiden hyvinvointia tiloilla voidaan seurata ja parantaa.